Med hopp om ett bättre liv kom Heidar till Sverige. Redan efter två år har han hittat drömjobbet!

OPG_original_RGB

Heidar jobbar idag som elkonstruktör på EFK AB (Energi Funktion Komfort) Företaget erbjuder konsulttjänster med fokus på tekniska installationer i fastigheter och finns i Jönköping, Stockholm, Halmstad och Malmö.

Heidar har kämpat hårt och målinriktad för att vara där han är idag. Både Heidar och hans fru är välutbildade ingenjörer från Iran. Tillsammans sökte de ett bättre liv, än vad de kunde få i hemlandet. De ville bo i ett land där deras två barn kan växa upp som fria individer med rätt att göra egna val. Det har de hittat i Sverige. Heidar uppskattar att svenska samhället prioriterar barn utveckling och trygghet.

Första tiden var svår

När de kom till Sverige var de fast beslutna att lära sig språket så snabbt som möjligt och börja umgås med Svenskar. Det var lättare sagt än gjort. Det var lång kö till SFI-kurserna och svenskarna var mer inåtvända än de hade förväntat sig. Medan hans fru studerade på universitetet om dagarna, läste Heidar svenska hemma på egen hand. Efter en termin på universitetet fick Heidars fru anställning på ett It-företag och kort därefter fick Heidar anställning som på ett hustillverkningsföretag. Där jobbade han som trähusarbetare under 1 år.

Hur han fick jobbet

Heidar hörde talas om Jobbmässan i Jönköping. Han hade inte möjlighet att besöka mässan eftersom han jobbade i Sävsjö. Därför kontaktade han några arbetsgivare som skulle ställa ut på mässan. Han skickade sitt CV och följde upp flera gånger utan resultat. Av en händelse hittade han ett företag som inte ställde ut på mässan men som passade hans profil, EFK AB. Efter några månader blev han uppringd och idag är han anställd som elkonstruktör på EFK.

Nycklar till integration

Många säger att nyckeln till integration är språket. Heidar tror inte att det räcker med EN nyckel. Det behövs en hel nyckelknippa! Språket är en av nycklarna. En annan viktig nyckel är den egna målsättningen. Man måste fråga sig själv. Vem man vill vara i framtiden. Han menar också att för att bli accepterad, måste man också som nyanländ respektera svensk kultur och värderingar.

Fler arbetsgivare borde tänka som EFK

Heidar önskar att fler arbetsgivare är så välkomnade och öppna som hans nuvarande arbetsgivare. Han är enormt tacksam för att han fick chansen och kommer göra allt för att bevisa att EFK gjorde det rätta när de anställde just honom.

”För oss var det självklart att anställa Heidar. Vi jobbar aktivt med mångfald och mångfald för oss är olika erfarenheter och olika kompetenser. Det börjar med människor och det slutar med människor. Värme, glädje och engagemang!”

-Mikael Lezdins, VD Energi Funktion Komfort, Skandinavien AB.

 

EFK_180mm_svart