september 25, 2019

Planera ditt besök

Foto Anna Hållams

På Jobbmässan har du möjlighet att personligen träffa arbetsgivare och utbildningsföretag. På mässor är det ofta mycket folk och du kan ha svårt att ta dig fram till just den arbetsgivaren som du vill träffa. Här följer några saker att tänka på…

 1. Läs på
  Kolla på webben vilka företag som ställer ut. Läs på om de arbetsgivare som du vill presentera dig för och förbered eventuella frågor att ställa. Läs gärna på vanliga intervjufrågor och förbered dina svar. Har du tur så får du en intervju på plats och då kan det vara skönt om du är förberedd. Det är även viktigt att kunna motivera varför du är intresserad av just deras företag.
 2. Gör intryck
  Förbered en kort muntlig presentation av dig själv. Om du får några minuter med rätt person kan det vara avgörande inför framtida anställning. Därför är det viktigt att du kan beskriva vad du kan bidra med och vilka som är dina främsta egenskaper. Ställ frågor för att visa ditt intresse. Visa att du har läst på. Refererar till saker som du läst på arbetsgivarens hemsida och pratar om vad du gillar med dem.
 3. Uppdatera CV och personligt brev
  Uppdatera och ta med dina ansökningshandlingar (meritförteckning/personligt brev). Vissa arbetsgivare vill att man registrera sin profil/ansökan på deras webbsida. Det är en fördel om du har gjort det innan mässan, då kan du fokusera på det personliga mötet istället.
 4. Tänk på tiden
  Många av mässans besökare är där redan när mässan öppnar. Därför kan det vara en fördel att komma senare på dagen. Då kan du ha större möjlighet att få ett bra samtal med just den arbetsgivaren du är intresserad av. 
 5. Tänk på helheten
  Det är helhetsintrycket är viktigt. Så detaljer kan vara avgörande för hur en arbetsgivare uppfattar dig. Det har visats sig att det är viktigare med rätt attityd än ett bra CV.
  Här kommer några grundläggande saker att tänka på…
  – Gå själv istället för i grupp
  – Stäng av ljudet på mobilen
  – Tänk på ditt kroppsspråk
  – Häng av dig jackan
  – Kom hel och ren
 6. Undvik känsliga frågor
  Undvik frågor om lön, semester och förmåner. Det kan ge intryck av att du inte är intresserad av att arbeta utan mer av bra betalt och mycket ledigt. Dessutom är det frågor som du kan ta upp vid nästa kontakt med arbetsgivaren.
 7. Anteckna
  Du kommer antagligen träffa många människor under dagen. Ta med papper och penna för anteckningar. Då kan du notera vilken arbetsgivare som har sagt vad och att namnet på de personer du pratade med. Då kan du även göra ett bra intryck när du ringer arbetsgivaren några dagar efter mässan för att följa upp.
 8. Följ upp
  Precis som när du söker jobb hemifrån är det viktigt att följa upp kontakterna från mässanKontakta de arbetsgivare som du träffat under mässan och be om återkoppling.

Lycka till !